Värtemäe talu - Hauka meistrite hoov Hauka laadal 2019

📣📣📣 Hauka Meistrite Hoov Hauka laadal📣📣📣
SAAME TUTTAVAKS! 🤝🤝🤝
Kui keegi tuleb laadale plaaniga soetada koju mett, siis kindlasti peaks esimese asjana tulema Hauka Meistrid hoovi. Sest mitte igal müüjal ei pruugi olla nii õige ja puhas mesi.
Aga Värtemäe mesi on seda kohe kindlasti - loodusvahi ja mesiniku Mati Urbaniku talu asub Karula küngastel, metsade ja niitude vahel, mett korjavad mesilinnud nii rahvuspargist, Luhasoolt kui ka Paganamaalt. „Kaitsealadelt, ökoloogiliselt puhastest kohtadest, kus ei ole tavapõllumajandust, see tähendab, et oleks võimalikult mahepõllundus ja lihtsalt heinamaad ümberringi,” räägib mesinik mee päritolu kohta.
Mati Urbanikul on loodud ka mesindusmuuseum, oma kodutallu, kus tema esimesed valusad mälestused mesilastega ulatuvad lapsepõlve. Aastal 1969 või 1970, samas kohas, kus ta praegu elab, sattus ta lapsena mesilaste rünnaku ohvriks. Tiik päästis poisi, ümmarguselt öeldes ligi 100 nõela korjati käte ja keha pealt välja. „Pea oli nii paistes, et alles teise päeva õhtul hakkasid silmad välja paistama. Aga kellelgi ei tulnud pähe kutsuda kiirabi, see oli hull kogemus,” meenutab Mati Urbanik. Õnneks see nii ära ei hirmutanud, et mesilastele eluks ajaks selja oleks keeranud. Juba Mati vanaisa oli mesinik, praeguseni on alles üks vana pakk-taru, mis on koopia tema vanaisa tarudest aastast 1910. Huvilistele näitamiseks ongi mesindustalus esimesena valmis pandud vana ja päevinäinud pakk-taru. Ning selle kõrval klaastaru, kus ja mille abil Mati Urbanik saab näidata ja seletada mesilaste elu-olu, käitumist. Sinna juurde kuulub pea pooleteisetunnine loeng mesilindude elutsüklist, tööjaotusest, ka mee kasulikkusest ja raviomadustest. Väljanäitusele kodutalus on pandud erineva vanusega erinevad mesitarud. Tegelikult on seal näha ainult viiendik kogu kollektsioonist, nende hulgas Mati Urbaniku enda kogemuse ja nägemuse järgi ehitatud raamtaru. Samas püüab pilku ka üks ajahambast puretud, vana ja unikaalne meevurr. Kõige uuemad ja kaasaegsed seadmed asuvad ruumis sees, seal on ka soojendusega meesegaja ja elektriline mee selitusnõu. Mati Urbanik ise on kolmandat põlve mesinik, aga juba toimetab meega ka neljas, järeltulev põlvkond. Seetõttu julgemegi Värtemäe mett soovitada – õige, puhas, Karula metsade ja niitude vahelt. Parim ravim saja haiguse vastu! Kohtumiseni Hauka Laat Hauka meistrite hoovis!



Kommentaarid

Populaarsed postitused